tisdag 15 november 2011

Köttfärs och paprikaknyten med klyftpotatis

Idag lagade jag en utav mina absoluta favoriter. Det är egentligen väldigt enkel mat, men gud vad gott det är. rätten tar totalt ca 60 minuter att göra varav 40 min av det är i ugnen på 225 grader.


Ingredienser | 4-6 portioner

Köttfärsröran

  • 2 kokta potatisar
  • 1 ägg
  • 1 dl vatten
  • 1,5 krm kryddpeppar
  • 1 röd paprika
  • olja till att pensla folien med
  • 500 gram blandfärs


klyftpotatisen
  • skala och klyfta ca 10 potatisar
  • krydda dem sedan efter eget tycke och smak och sätt in det i ugnen samtidigt som köttfärsknytena


Så här gör du
  1. Börja med att mosa potatisen och blanda sedan ihop det med köttfärsen.
  2. Blanda sedan i ägget, vattnet och kryddorna ihop med färsen och potatisen. blanda det till en smidig smet som ska kännas trådig.
  3. Finhacka paprikan och blanda ned det i färsen.
  4. Klipp åtta stycken foliebitar som är ca 15x15 cm. 
  5. Pensla olja på foliebitarna och fördela köttfärssmeten i små bullar över de åtta foliebitarna. En bulle per foliebit.
  6. slut formen uppåt så det liknar små knyten, men spara en öppning högst upp.
  7. In med det i ugnen och låt grädda i 40 minuter mitt i ugnen på 225 grader tillsammans med klyftpotatisen
  8. Ät och njut!